Thursday, November 23, 2017

Speech:Teacher's Annual Hi-Tea and Farewell Event


 

SK SERI GADING TEACHER'S ANNUAL HI-TEA AND FAREWELL EVENT
KATERINA HOTEL, BATU PAHAT, JOHOR. 
2.00 P.M. TO 5.00 P.M.


Wednesday, December 28, 2016

ITU SAHAJA: Jalan2Pandang2Pegang2Picit2Makan2.


17.12.16
Mula memandu kereta jam 6.00 p.m.  dari rumah di Taman Manis, Parit Raja, Batu Pahat, Johor.
Menunya di R&R Pagoh:  Mee rebus RM6, Bakso Mee Hoon RM5, Teh Tarik RM1.50 di kedai nombor 9 (Warong Wakomo).
Sampai R&R Seremban dan solat. Pekena roti kacang lawan kopi 0.

18.12.16
Ke Puchong, rumah adik di Kg. Seri Aman (Lorong Bestari 1). Disambut mesra oleh adik ipar (Shahrul). Menghirup teh o panas. Lega......berbual dan terus masuk tidur.
Menu sarapan ialah nasi goreng ikan bilis dengan nes 0. Adik masak. Mereka makan salad jer.......tengah diet.
10 pagi ke IKEA Damansara lebih kurang 2 jam setengah 'window shopping'. Penatnya,  makan  meat balls, mushroom soups,  salads, vegetable popias, lamb shank, garlic bread, mineral water dan juice oren. Balik rumah pekena teh o suam.
Malamnya, Sulaiman sekeluarga datang dan ajak dinner kat Tom Yam Serdang. Menu untuk 3 keluarga ialah nasi putih  9 pinggan, sup gear box  'gedabak', sup tulang, tom yam, ikan masak 3 rasa, ikan masak stim halia, sayur goreng, sotong sambal, otak2 dan air minunan. Adik ipar bayar (Sulaiman).

19.12.16.
Sarap air teh 2 gelas dengan isteri di rumah adik.
Singgah di Petronas beli kuih karipap, donat manis, donat sambal dan pau kacang.
11.30 a.m  di R&R Temerloh. Pekena nasi lemak, laksa dan kopi o. Makan buah ciku potong, jambu air  dan 'mineral water'.
Sampai Kuantan pukul 2.00 petang: Makan nasi putih, ikan  caru masak sambal, caru masin masak lemak nanas, sata, sate udang goreng, sate sotong goreng, ulam-ulaman, bawal goreng, nasi tambah, teh o kosong dan air kosong.
Malam di rumah Taman Balok:  makan asam pedas ikan merah, ikan masin pekasam, ulam-ulaman, air kosong dan buah anggur.

20.12.16
Sarapan di rumah Taman Balok: Teh o dan biskut.
Sarapan lagi di tepi pantai: Nasi kerabu, kambing kari, hati ayam goreng, pedal ayam goreng, ayam kari, ulam, keropok, teh o dan limau suam.
Makan lagi (2 keluarga): Roti canai, kari kambing, lempeng, leher ayam goreng dan air suam.
Lagi-lagi makan (Kemaman): Keropok lekor, satar, popia ikan, air kelapa muda, pais ikan selar kuning, pais ikan pari, satey sotong, otak2, sagun dan bepang. Adik ipar bayar (Din).
Makan malam pulak (Taman Balok): Nasi putih, ketam pedas lemak kuning, ikan kapak masin, ulam bendi, ulam timun, sambal kicap cair, ikan caru bakar, air suam dan buah anggur. Sebelum tidur tak makan tapi minum air kopi tongkat ali (Ali Cafe) dan air suam.

21.12.2016
Sarapan: Nasi goreng, mee tiau, air kopi dan air suam. 7.30 pagi bertolak pulang dari rumah Idah di Taman Balok.
Singgah pantai Batu Hitam, pantai Teluk Cempedak dan berjalan 211meter di tepi pantai, ke bandar Kuantan di Tepian Jeti 'Cruise'.
Makan: Pisang, ulam: kerdas, terung puyuh, petai, jering, bendi, pucuk ubi, kacang panjang, lada hitam, ikan patin, sotong tumis kuning, telur sotong, ikan kerisi goreng, cencaluk, budu dan sambal belacan.
Shopping sikit: Telur penyu, sagun, sate ikan, bepang manis dan bepang bijan. Akan datang mungkin ada inovasi untuk bepang gula melaka, bepang gula sagu, bepang gula rumbia, bepang gula kelapa hijau, bepang gula kelapa oren, bepang gula kelapa kuning, bepang gula tebu, dll).
Memandu melalui Pekan ke Mersing.
Makan: Sate ikan, jambu air dan air mineral di tepi pantai Rompin sambil menikmati tiupan angin kencang. Perhhhhhh......nyaman Pak. Drive melalui Mersing, Kahang, Kluang dan singgah di Kluang Rail-Coffee- Pekena roti bakar bulat dan petak, kopi o dan kopi susu.
Drive ke Taman Manis. Pekena mineral water dan rehat.

Nikey-balon ke Sarawak & Sabah


Sarawak-Kaya Budaya
 Arrrived at Kuching Airport at 8.16 a.m. after plus minus 1 hour in the sky from Senai Airport, Johor Bahru. Quick looking here and there to search exit lights. Breathing minutes and then charged a cab for RM40 to ‘Coffee O Corner’ after getting a pleased negotiation with a young good looking Chinese driver before we were sent to ‘Abell’ hotel. At the ‘Coffee O Corner’ we tasted ‘Mee Kolok Special, Nasi Goreng Ikan Terubuk Masin, Coffee and Tea’ with RM22 for prices. Emmmm…..nice tasted and valued for money. Check in at 10 a.m. on 3rd December 2016 after seeing the digits shown in the small partition from my wrist-watch. Pampering for hours on bed. 



Jam menunjukkan angka 1111 a.m. Jom……ke Kucing Water-Front. Kebetulan ada Karnival Kraft Sarawak semasa kami berkunjung ke sana. Ada pameran, jual-beli barangan, ‘live band’, bazar-bazar makanan dan banyak lagi. Pengunjung boleh nikmati makanan sambil melihat ‘view’ yang indah di persekitarannya. 
 Membeli belah di sepanjang laluan kedai-kedai lama dengan haruman rempah ratus, makanan tradisional, pakaian dan cenderahati memang menjadi kegilaan penunjung-pengunjung luar mahupun tempatan. Tengah asyik….......menyelusuri kawasan ‘Little India’, terdengar azan berkumandang. Masuk laluan sempit berdekatan dan terus ke Masjid  India, 'masbuk' rakaat kedua.
 


Layan lagi ‘sight seeing’ di seberang sana pulak. Pengunjung boleh menaiki feri, 'speed bot' dan sampan daripada pelbagai bentuk dan saiz dengan harga yang berpatutan. Kami memilih bot penambang dengan harga RM1 sehala dan RM1 lagi untuk arah yang bertentangan. 
Kawasan ini juga terkenal dimana pengunjung boleh membeli hanya sebentuk (kuboid) kek lapis yg menjadi fokus peniaganya tapi......tapi......tapi…..ada bagai-bagai warna, bagai-bagai ombak, banyak lapis, pelbagai rasa, banyak kacang, banyak cheese, ada kuaci dan banyak ‘raisine’ dari beberapa buah kedai yang memang ramai pengunjungnya. Harga beres Pak......, sangat berpatutan dengan rasanya yang enak bangat, ada 'tester' lagi (kenyang makan 'tester' yang banyak - baiklah tuan kedai). Kami juga tidak ketinggalan membeli berbuku-buku kek lapis untuk dibawa pulang. Di hadapan kedai "Kek Lapis Mira" ada sebuah kedai pojok dengan deretan ikan terubuk masin macam-macam saiz. Harganya juga berpatutan, tapi jangan lupa tawar dan senyum sikit untuk mendapat ‘price-cut’. ‘Senyumkan sedekah’…….. Moga dapat rezeki yang melimpah ruah buat 'you all brothers'.
Hujan renyai-renyai serta merta jadi lebat. Aku dan isteri basah, Lari.....jalan....lari….dan lari lagi.  Berteduh di kedai Pak Somet Ayam Penyet yang popular di bandar Kucing (pandang depan hotel Abell, buat bentuk ‘L' terbalik……..ke kanan.....jumpa) pekena kopi ais dan teh ais '3 layers'. Slurrrp........hhhh.....ahhhh…sodap……., 'respect’ lu beb…... Bayar harga air minuman, lari dan lari lagi..., terus masuk dalam hotel, berehat….. La.......... jarum panjang kat 9 dan jarum pendek  hampir dgn 3. Belum pukul 3 lagi? Isteri aku senyum jer.
Malam nak ke ‘Night Market’ Satok pulak, suara isteri aku perlahan sewaktu aku keluar bilik air. Dengan selamba aku jawab…. 'berehhhh dong’. Rupa-rupanya bukan ‘night market’ tapi macam mana nak cakap ek.  Senang cakap... medan niaga yang digabungkan dengan pasar tani dan pasar malam dan tempatnya di satu kawasan yang luas dan lapang untuk memudahkan para pengunjung membeli-belah apa sahaja. Jika naik bas cuma RM1 dari Water Front. Ada bahagian sayur-sayuran dan buah-buahan segar, bahagian pakaian dan kraf, bahagian kuih tradisional, kedai-kedai dan medan selera yg panjang dan besar dengan menu-menu yg lazat (makanan exotic pun ada) dan banyak lagilah. Kemeriahannya dikatakan hingga pukul 10 malam. Bila berjalan-jalan kat sini, terpandanglah 5 jenis buah yang belum pernah dilihat oleh mata seumur hidup.  Salah satunya buah ‘crystal’ yang manis dan sedap, yang lainnya……..lupa pulak. Duduk berehat dan ambil ‘dinner’ kat sini. Menunya ialah midin (pakis) goreng belacan, ikan stim halia dan udang sambal. Lazat jugak……. Baliknya, kami berjalan kaki lebih kurang 5 km untuk ke Water Front semula. Kerlipan cahaya lampu, hujan renyai-renyai yang halus dengan tiupan bayu malam, gerai-gerai makanan dan minunan, barangan-barangan cenderahati, alunan lagu dengan iringan muzik secara ‘live’ daripada beberapa buah kumpulan muzik di sepanjang laluan sungguh mengasyikkan. Pasangan baru berkahwin…..boleh cuba untuk mendapatkan ‘feeling’ kat sini. Ohhhhhh…….memang penat, kami terus menyelurusi laluan menuju hotel Abell. Masuk……bersihkan diri dan tidur.
Kepenatan semalam, menyebabkan kami keluar hotel jam 11 pagi. Jalan-jalan ke UTC (Urban Transformation Centre). Dalam bangunan ni, paling ‘best’ ialah kat 'Small Mart' dengan berbagai-bagai produk makanan IKS tempatan. Boleh dikatakan melebihi 95 peratus hasil bumi tempatan yang dimanipulasi menjadi produk makanan. Pembuatannya sangat 'simple' tapi kalau tak lihat tak terfikir otak. Kembali menapak  ke kedai Pak Somet untuk makan tengahari. Nasi ayam, laksa sarawak, sayur goreng, sup tulang, air milo dan nescafe ais. Sedih......daging kat sup tulang belum empuk, nasi ayam pehhhh......'sodap botul' macam kat ‘Jeng-Kuan BP’, laksa ok…. citarasa Sarawak, sayur goreng 'shrimp paste' memang 'kick'. Bayar di kaunter dan 'inform' pasal sup tulang. Alhamdulillah, ‘cut-off price’ tak payah bayar....terima kasih. 'Total cost' RM23.....berpatutan.
Jalan-jalan lagi......lari dan lari lagi …..untuk menyeberang jalan, ‘charter cab’ ke ‘Cultural Village’ di Santubong. Wow!......’extremely different’, 7 buah rumah utama suku-suku seperti Penan, Melanau, Bidayuh, Jakun, Cina dan Melayu dengan reka bentuk unik masing-masing di tempatkan dalam satu perkampungan, surau dan ‘food court’ disediakan, pelbagai alatan berburu, alatan masak, pakaian-pakaian, herba dan 'fening' kerana banyak sangat benda yang baru pertama kali dilihat. Sempat juga menyumpit (6x sumpitan RM2) dan menari tarian ngajat. Pada akhir lawatan, kami masuk ke dalam 'theatre room' menyaksikan rangkaian persembahan kebudayaan Sarawak selama lebih kurang 35 minit. 
Bagaimana untuk ke sini? Perjalanan dari bandar Kucing mengambil masa kira-kira 39 minit hingga 55 minit. Jika ingin cepat, bayar sahaja RM120 (bagi perjalanan dua hala menggunakan Teksi yang sedia menunggu di mana-mana sahaja). RM5 sahaja jika menggunakan bas untuk perjalanan sehala. Pengunjung boleh juga menginap di persekitaran kawasan Santubong kerana kawasan ini dikatakan menjadi tumpuan utama pelancong seluruh dunia. Tiket masuk ke “Cultural Village’ ialah RM60. Aktiviti-aktiviti lainnya ialah mendaki gunung, mandi pantai, ‘bird watching’ ‘photoing’, mandi air terjun, ‘flying fox’, memancing dan ‘jungle trekking’.
“Sebentar lagi saya sampai”, suara pemandu teksi muda yg peramah, Izzaidin namanya. Kami telah berjanji untuk berjumpa semula jam 0515 petang selepas habis lawatan.
“Penat juga, apa aktiviti seterusnya”, suara saya dari atas katil. “Makan 'seafood' kat UTC, gerai Bukit Mata, No. 25, kata Izzaidin sedap dan ‘service’nya cepat”.
“Ordernya apa?” Teh O kosong dan fresh oren. “Makannya?.... nasi putih nak?” Dua pinggan. “Ikan?” Bawal putih. “Masak apa?” 3 rasa kata isteri. “Sayur?” Midin goreng belacan, boleh? Ketam seekor. “Syarat makanan ‘seafood’ mesti 300 gram ke atas, boleh tak?” Boleh, saya nak ketam sambal, udang goreng ‘butter’ dan tomyam campur.

1145 esoknya kami ‘check out’, naik ‘cab’ ke ‘airport’ dengan bayaran RM28. Bual-bual dengan ‘uncle’ keturunan Cina tentang bunyi 'horn' kereta.  Saya memberikan pendapat, adalah sangat perlu membunyikan ‘horn’ kereta supaya pengguna-pengguna jalan raya peka akan persekitarannya dan tidak mudah berlaku perlanggaran. Namun beliau bimbang, cemas dan kadang-kadang takut kerana ada dalam kalangan pemandu lain menunjukkan isyarat lucah dan memaki hamun apabila terdengar bunyi ‘horn’ kereta. Saya hanya menyuruhnya bersabar dan fokus kepada niat yang baik.
Buat ‘self-check’, berehat dan pekena kopi di lobi ‘airport’ sementara nak masuk ke dalam boarding room.

Sabah-Kaya Hasil Laut
Lebih kurang 2 jam penerbangan, naik bas ‘airport’ dan ‘check in’ di Dreambel hotel Kota Kinabalu yang letaknya hanya kira-kira 3 km sahaja dari airport. Keputusan dibuat untuk kekal di sini selama 3 hari dua malam.
Jam 0545 p.m. kami berjalan-jalan di bandar Kota Kinabalu. Ke pasar Filipina selepas ditunjuk oleh seorang lelaki India. Em.. wow.... ‘a very different experienced’. Hampir 300 meter pasar dibariskan dengan bahagian-bahagian tertentu. Satu baris penuh dengan ‘seafood’ yang baru ditangkap (lobster sebesar lengan, ikan besar badan aku pun ada dan macam-macam lagi) baris kedua dan tiga hasil bumi hijau (macam-macam sayur, keladi gergasi dan entah......banyak sangat), baris empat dan lima lauk pauk yang telah dimasak (boleh makan situ dan bungkus), 30 meter berikutnya mak oiii... lobster, udang galah, ketam, sotong, kerang dan ikan (kerapu, merah, tongkol, jenahak, dan entah….apa namanya pun aku tak tahu)  disusun berderet-deret (ada yang telah siap di bakar dan boleh dipanaskan sahaja ataupun pengunjung boleh ‘order’ mentah-mentah, timbang, tawar dan kira harga, masak dan hidang). 20 meter lagi gerai-gerai ‘permata laut’ yang dikeringkan (bilis, ikan kering. ‘sea cucumber’, sea orchin’ dan macam-macam lagilah) pemandangan yang sangat berbeza. 23 meter lagi ialah pelbagai buah-buahan yang dilonggokkan....banyaknya.  Situasi seperti ini tiada dalam minda, senang cakap, rancang cuti anda ke Sabah, ada keseronokan yang tersendiri. Aku rasa atau agak hanya 1/15 daripada pemandangan-pemandangan dan kawasan-kawasan menarik yang boleh pengunjung nikmati di seluruh Sabah. Salah satunya ialah kawasan ini……dari pasar Filipina pengunjung secara ‘direct’ membelakangi ataupun mendepani lautan terbentang luas dengan beberapa buah pulau menghijau. Pulau-pulau ini  dapat menimbulkan daya tarikan tersendiri penggemar-penggemar pantai untuk ‘snorkeling, diving, swimming, boat riding, fishing, island hoping dan para-gliding’. Jika dari hotel, kita boleh juga tengok pemandangan laut dengan buih-buih putih bergaris panjang kesan hentaman muncung bot laju membawa pelancong-pelancong  mengelilingi pulau-pulau tersebut.
Oleh kerana perut dah lapar, kamipun ‘order’ ikan bakar, lobster tumis lada, udang galah goreng, ulam rumpai laut, pencicah cili asam, nasi putih dan air suam. Inilah makanan yang paling banyak aku ‘order’ untuk 2 orang makan.  Isteri menjeling sahaja ke arah aku. Selepas membayar harganya, kamipun berjalan pulang. Terpegun sejenak kerana sebelah hotel kami iaitu di Dataran Merdeka, sinaran dan kilauan lampu berformasi menerangi kawasan yang menampakkan pentas yang indah dan pepohon besar hijau disekelilingnya. Mungkin ada program kemasyarakatan pada hari sebelumnya atau esok lusa. Masuk Dreambel bilik 910, baring atas katil dan telena.
Esoknya, iaitu pada 061216 jam 0555 a.m. cuaca dah cerah macam pukul 0700 a.m. di tempat kita, Johor. Tunggu ‘breakfast’ 0630 a.m. dan bergerak untuk menaiki bot laju mengelilingi pulau atau ‘Island Hoping’.  Pergi jeti tawar menawar, 3 pulau RM150. Sut keselamatan 2 pasang dan google 1 set RM30. Jumlahnya RM180.  Akhirnya bukan tu je, siap beli sut murah untuk ‘snorkeling sekali. Enjoy juga sampai pukul 0350 p.m. dari pukul. 1100 a.m. Habis kulit aku ‘sunburn’.......hitam bertambah-tambah hitam lagi. Dah syok……, nak buat macamana.
Balik ke pangkalan semula dan terus berhenti betul-betul kat Pasar Filipina semalam,  pekena ikan bakar, sotong bakar, ketam goreng tepung dan sayur kangkung goreng. Air teh o ais limau dan teh o kosong. 
Balik hotel, bersihkan diri dan rehat. Malam tak ke mana-mana, cuma duduk dalam bilik tengok kilauan lampu-lampu dari bangunan-bangunan di bandar Kota Kinabalu dan sesekali kilauan cahaya merah daripada  'Nikey-balon’ melintasi pemandangan.
Pagi ni, lepas sarapan terus jalan-jalan di bandar Kota Kinabalu. ‘Round’ pasar yang panjang dan macam-macam tu, bazar cenderahati yang padat lebih kurang 43 meter, manakala 25 meter seterusnya ialah produk-produk makanan (IKS). Kami beli barang sikit dan cukuplah.........terus bergegas ke bilik. Ops.... singgah ke restaurant India Muslim dan bungkus teh tarik 'rendek'. Jalan laju-laju.....dan perlahan-lahan......lari-lari sikit.......sebab nak melintas jalan. Maklumlah kawasan bandar...lagipun cuti sekolah...... pagi pulak tu........
Sampai Dreambel je....’packing’ barang kemas-kemas sebab petang ni berlepas ke ‘Senai Airport’ semula. Lega 1122 a.m. semuanya dah siap dengan satu beg tambahan yang besar. Buat apa lagi ek.... ada masa 05 jam lagi ni. Tengok pemandangan pantai.....em...'gelebuk'.....atas tilam....rehat.
“Hello, can we have 1 hour extra for check out?” Yes, absolutely. Sakit perut pulak...bersihkan diri, jamak dan qasar.... bergegas turun jam 0101 p.m. "Terus ke airport", kata isteri. K.... RM10 untuk dua orang menaiki bas ‘airport’ di hadapan hotel. Pekena kopi O kat 'Old Town' sambil menunggu untuk ke Gate 3A pada pukul 0445 p.m. Slurrppp...peh....lega. “Penerbangan AK313 boleh bersedia memasuki Balai Berlepas…. sekarang”, suara pramugara AirAsia memberi arahan.
Dua jam lebih berikutnya, "Lah....... kapal terbang nak 'landing', cuba tido tapi tak boleh.....seronok tengok kapal terbang langgar awan-awan ‘stratus’.......bergegar.....alah……macam bas langgar lubang. Hujan pulak tu.........sejuk”. Isteri mengangguk, terus ambil bagasi, ke Metro Parking, bayar dan memandu pulang. Singgah makan tom yam dan sup ekor kat 'Fatin Seafood' Parit Semarang. ‘Setting’ barang-barang kat rumah dan 1130 p.m. kami masuk tidur.
Sabah yang luasnya hanya 73,620 km persegi (7.362 juta hektar) namun membawa kenangan yg tersendiri antara berjuta-juta kenangan yang tak mungkin dilupakan bersama isteri tercinta. Sabah hebat di segenap permata lautnya, Sarawak yang seluas 124,450 km persegi banyak membuka nostalgia dengan kupasan sejarah budaya kehidupan seawal sejarah hingga percikan kemodenan yg sedikit demi sedikit menyelinap masuk, namun tetap dipertahankan oleh waris-waris yang cintakan panorama hijau dan asli.  Kenangan ini memberikan kelainan yang bukan sedikit bagi kami. ‘Nikey-balon’ 2 benua kecil selama 6 hari mengamit memori indah kepada kami. Kami pulang ke Semenanjung dan sudah terbayang untuk datang lagi pada masa yang lain. Selamat tinggal Sabah (Poun-sikou dalam bahasa Dusun kata salah seorang staf hotel)…..ntah betul atau tidak akupun tak tahu.
Komen: Banyak benda baru, seronok dan ‘totally different’ daripada percutian sebelumnya.

Sunday, November 6, 2016

KAMI KE CAMERON HIGHLANDS
 “Dah sampai cikgu, awal?” tanya seorang bapa kepada saya. “Alhamdulillah”, jawab saya ringkas. Jam menunjukkan pukul 10.30 malam. Murid-murid mengambil barang-barang mereka dan bergerak pulang dengan longlai bersama penjaga masing-masing.  Peh…… lega rasanya apabila lawatan ke Cameron Highlands bersama murid-murid SK Seri Gading selesai.
Apa yang menarik tentang Cameron Highlands? Pertamanya, tentulah lembah-lembah yang dibentuk menjadi ladang-ladang  teh yang terbentang luas. ‘TEH’ merupakan ‘signature‘ bagi Cameron Highlands. Kebun teh pertama dibuka pada tahun 1929 oleh J.A. Russell seorang pembantu di Straits Trading Company. Namun orang yang bertanggungjawab meletakkan Cameron Highlands pada peta Malaysia ialah Ketua Setiausaha, Sir George Maxwell (1920-1926) setelah Juru ukur kerajaan, William Cameron menjumpai tanah tinggi ini dalam satu expedisi pemetaan pada 1885. Pusat peranginan terbesar di Malaysia yang dinamakan Cameron Hidhlands ini terletak kira-kira 1800 meter dari aras laut. Tiga pekan kecil utama iaitu Ringlet, Tanah Rata dan Brinchang merupakan tempat kunjungan pelancong yang paling popular. Mudah untuk ke Cameron Highlands, melalui Tapah jika dari arah Selatan dan melalui Simpang Pulai jika mulanya dari arah Utara.
Add caption
Perjalanan kami bermula pada jam 11.00 malam setelah semua murid selesai mendengar taklimat dan berdoa di hadapan sekolah. Lebih kurang pukul 4.45 pagi kami berhenti rehat di R&R(Rehat dan Rawat) Tapah untuk solat subuh dan bersarapan sebelum bertolak semula menaiki Tanah Tinggi Cameron Highlands. Cuaca dingin mencengkam tubuh tetapi tidaklah sesejuk 24 tahun dahulu (1992) ketika pertama kali saya menjejakkan kaki ke Cameron Highlands.  Masa itu, hembusan nafaspun keluar asap terutama pada waktu pagi.  Lebih kurang dua jam perjalanan sebelum kami berhenti di persimpangan Ringlet untuk melihat kebun Strawberry yang hidup segar. Pepohon renek ini berderetan di atas pepara khusus dengan penggunaan teknologi penanaman terkini atau umumnya dikenali sebagai Rumah Hijau. Di sini, kami juga boleh menyusur ladang bunga lavender dengan bayaran RM5. Oleh kerana kesuntukan masa, kami hanya mengambil gambar-gambar  sebelum bertolak ke tempat seterusnya.

Destinasi utama ialah sebuah pasaraya ‘Bee Farm’ yang mana persekitarannya diliputi tamanan yang  menghijau dan pepohon bunga berwarna-warni yang hidup subur. Selain membeli belah, para pengunjung  boleh berjalan-jalan sambil menikmati udara segar dan panorama indah. Di sini pengunjung boleh membeli pelbagai jenis cenderahati dan barangan. Saya juga tidak ketinggalan membeli madu-madu untuk diberikan kepada sahabat handai.  Madu-madu lebah ini terdiri daripada pelbagai spesis yang diisi dalam ‘straw’ dengan harga yang sangat berpatutan. 
   
Dari pasaraya ‘Bee Farm’ kami bertolak dengan menaiki bas mini ke salah satu daripada puncak-puncak cerunan bukit di Cameron Highlands untuk melawat kilang pemprosesan teh yang terkenal  iaitu “SYARIKAT BOH MALAYSIA”. Boh mempunyai empat kebun teh di Malaysia, tiga di Cameron Highlands dan satu di Bukit Cheeding, Tanah Pamah di negeri Selangor. Laluan sempit dengan jurang yang curam dan berliku dilereng-lereng bukit sepanjang perjalanan  menambah debaran di dada kami. Mana tidaknya,  hanya 7 inci sahaja tayar bas dibezakan dengan tepian gaung curam, Walaubagaimanapun ‘uncle’ berketurunan India yang mengendalikan stering bas hanya tersenyum sahaja mendengar jeritan murid-murid yang kelihatan cemas.
  Maklumlah sudah lebih 50 tahun pengalaman dengan selok belok laluan di situ. Hampir 35 minit perjalanan berliku, akhirnya kami sampai ke destinasi. Di sini kami sempat melihat cara serbuk teh di proses bermula daripada proses penggilingan hingga ke proses akhir iaitu proses pembungkusan. Malahan keterangan beserta gambar mengenainya juga dipaparkan pada dinding-dinding di sepanjang laluan kilang tersebut. Pengunjung juga boleh menonton tayangan video mengenainya secara percuma. 
 Sesuatu yang mengujakan ialah bersebelahan kilang ini disediakan platform atau pelantar beserta sudut santai untuk pengunjung menjamu selera. Pengunjung-pengunjung boleh menikmati hidangan dan minum pelbagai minuman berasaskan teh di atas platform sambil menikmati panorama disekelilingnya. “Wow…….!”. Sangat seronok, indah dan menarik sekali, itulah yang boleh kita simpulkan dalam perasaan. Disamping itu, pengunjung boleh turun ke bawah menyusuri anak-anak tangga yang disediakan sambil bersiar-siar di taman dan kawasan kebun teh yang tebentang luas. Mereka juga dibenarkan mengambil gambar, menyentuh dan memetik daun teh tersebut.
Jam 1.30 petang, kami berada di Brincang untuk membeli barangan. Sudah tentulah kami akan membeli strawberry segar yang baru dipetik dari ladang. Pada saya ini merupakan ‘signature’ ke dua tarikan para pengunjung ke Cameron Highlands. Menurut makluman pemilik kedai “Raju’s Hill Strawbery Farm”, RM30.00  akan dikenakan untuk sekilo strawbery yang dipetik sendiri.  Selain itu, harga bagi 3 peket strawberry ialah RM10.00 dan RM5 untuk 2 peket kecil.  Manakala asam strawberry pula berharga RM10 untuk satu peket (Sedap sekali dong.......). Oleh kerana sebahagian besar murid-murid ingin membawanya pulang, kami diminta menulis pesanan dan ‘Sale Executive’ mereka akan menghantarnya  pada keesokan hari sebelum kami bertolak pulang. Bagi yang ingin merasai keenakannya, 2 pinggan besar diberikan secara percuma. ”Emmmmmmm….memang sedap”, bisik saya dalam hati, dengan rasa masam-masam manisnya. 

Lebih kurang pukul 3.15 petang, kami telahpun berada di hotel Jasmine.  Ketua rombongan  bergegas mengarahkan murid-murid beratur mengikut kumpulan masing-masing  dan masuk ke dalam bilik. Kami berehat, solat dan seterusnya menikmati juadah berat yang dibeli di sekitar kawasan hotel tersebut.
Malam ini cuacanya dingin sekali, mungkin kurang daripada 16 darjah celcius agaknya. Memang sejuk. Saya bertugas mengawal kumpulan murid-murid  yang ingin ke pasar malam di kawasan berhampiran. “Jam 10 semua mesti naik ke hotel dan masuk tidur”, jerit saya. Semua murid mengangguk faham. Selepas makam roti canai dan minum segelas air teh tarik, saya terus memastikan semua murid telah masuk ke bilik masing-masing. Rasa lega di kepala   kerana semuanya sudah beres.  Saya masuk ke bilik, bersihkan diri, baring di atas katil, tekan ‘remote’ menonton filem aksi Chanel HBO dan 15 minit kemudian terlena. 
Jam 6.30 pagi keesokannya, saya telah siap berada di hadapan lobi hotel. Udara sangat segar di luar. Jam 7.30 pagi semua murid berkumpul dan menerima arahan seterusnya. Jam 8.00 kami menaiki bas ke pasar pagi Brincang.
Seterusnya, kami singgah ke” Cameron Valley” yang dimiliki oleh Bharat Goup. Mengikut sejarahnya, kawasan ini di buka seawal tahun 1933.  Ada kedai mini dengan pelbagai perasa teh asli Cameron Highlands.  Ada juga tempat pengunjung bersantai sambil menikmati minuman sejuk dan panas serta kek pelbagai rasa yang semestinya enak. Lembah-lembah dengan deretan pepohon teh menghijau dan air terjun mini yang mengalir menuruni lereng bukit diantara pepohon teh melengkapkan pemandangan indah setiap penjuru kawasan tersebut. 

 

Belum penat rasanya membeli belah di pasar pagi brincang yang seakan-akan pasar tani di Parit Raja, kami pun singgah ke Mardi Cameron Highlands kira-kira 1 jam. Di sini kami melihat pelbagai aktiviti yang dijalankan seperti cara penanaman srawbery dan sayur-sayuran serta aktiviti lainnya dengan bayaran RM3.00 (dewasa) dan RM1.50 (kanak-kanak).
Berbalik semula di pasar pagi Cameron Highlands, sudah semestinya banyak dipenuhi  Strawberry segar dan kering dengan harga yang benar-benar munasabah. Sayur-sayur segar merancakkan lagi aktiviti jual beli di kawasan tersebut. Pelbagai cenderahati, madu lebah pelbagai rasa dan banyak lagi barangan keperluan yang menjadi pilihan pengunjung ada di sini .
Pada akhir lawatan, kami sempat singgah di Lata Iskandar di Hutan Simpan Bukit Tapah. Lokasi ini betul-betul di akhir laluan untuk menuju ke persimpangan utama menghala ke Lebuhraya Utara Selatan.  Masuk sahaja ke lebuhraya tersebut, kami singgah solat Zuhur dan Asar (Qasar dan Jamak Taqdim) dan membeli belah di hentian Tapah. Kira-kira pukul 4.35 petang bas bergerak memasuki simpang lebuhraya utama untuk terus pulang ke destinasi permulaan perjalanan kami.

LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE CAMERON HIGHLANDS
23, 24 DAN 25 SEPTEMBER 2016
TEMPAT MENGINAP: HOTEL JASMINE,  BRINCANG, CAMERON HIGHLANDS


Sebelum bertolak, murid-murid diminta melakukan solat sunat musafir dan solat sunat hajat di rumah dengan tujuan dipermudahkan segala urusan dan selamat dalam perjalanan.


TARIKH

MASA

TEMPAT YANG DILAWATI(JANGKAAN)

23.09.2016
Jumaat

10.30 malam

Berkumpul di dataran sekolah.

11.00 malam

Bertolak ke Simpang Pulai /Tapah

24.09.2016
Sabtu






5.00 pagi

Tiba di Simpang Pulai
(Mandi, solat subuh, sarapan)

7.00 pagi

Bertolak ke Cameron Highlands

10.00 pagi

Melawat Taman Agro, Ladang Teh dan Ladang Strawberry.

1.00 petang

Makan Tengahari

2.00 petang

Check in di Hotel Jazmine
(Mandi, solat, berehat)

5.00 petang

Ke Pasar Malam Berinchang

7.30 malam

Solat dan Makan Malam

10.00 malam

Solat, Masuk Tidur

25.09.2016
Ahad



6.00 pagi

Mandi dan solat subuh.

8.00 pagi

Bergerak ke Kuala Lumpur untuk melawat Galeri Seni.
*Jika masa atau keadaan tidak mengizinkan, tempat lawatan akan hanya bertumpu di sekitar Cameron Highlands sahaja.

2.00 petang

Bergerak Pulang ke Batu Pahat

9.30 malam

Tiba di SK Seri Gading

BAS B:
Guru Pengiring: Puan Zainun, Encik Mohd Azhar, Puan Ruziana dan Puan Roslinda

 
BAS A:
Guru Pengiring: Ustaz Razali, Puan Hafizah, Puan Aishah dan Cik Atikah


*****/*******
1. Secara peribadi saya mencadangkan agar aspek kebersihan perlu diberi perhatian serius.
2. Pelebaran jalan juga sangat perlu
3. Pemuliharaan hutan atau bahagian-bahagian tertentu di bahagian puncak dan kaki bukit supaya panorama indah dan udara segar tidak terjejas. .
4. Kawal selia pembangunan supaya dapat dilakukan dengan terancang agar kejadian banjir lumpur yang meragut nyawa seperti pada tahun 2014 tidak berulang.
5. Hentikan pembangunan besar-besaran di Cameron Highlands 15 tahun dari sekarang.